Servicii speciale

Reconstruirea memoriilor fotografice si convertirea lor in lucrari de arta

Exista situatii cind nu a mai ramas prea mult material fotografic in arhiva personala (calamitati sau pierdere). Evenimente importante ramin doar in memorie, ca ‘imagini mantale’. Oamenii spun ca o data cu pierderea arhivei fotografice si-au pierdut o parte din viata. Eu incurajez clientii sa-si exprime sentimentele intr-o forma narativa, bazata pe aceste ‘imagini mentale’. Dupa ce inregistrez aceste relatari, facem impreuna o lucrare de arta reprezentind scene cheie din aceste relatari.

Evocarea celor decedati si comemorari in familie cu ajutorul fotomontajului.

Oricine in viata se confrunta la un moment dat cu pierderea unei persoane dragi. Fiecare dintre noi isi traieste durerea in mod diferit, atit ca intesitate cit si ca durata in functie de perceptia personala.

‘Healing imagery’ -imagini consolatoare – realizeaza o trecere din trecut catre momentul actual, prin care clientul se acomodeaza cu noua situatie reala.

Healing imagery sint fotomontaje care evoca momente frumoase din viata, alaturi de cel disparut. Acestea sint lucrari de arta in care sint folosite mijloace de comunicare specific mentale: metafore si simboluri. Fotografiile personale si detalii pastrate in memorie stau la baza acestor compozitii.

Procesul de realizare a acestor imagini este intens creativ si curativ. Vindecarea se produce in mai multe faze dupa un traseu bine stabilit incepind cu prima sedinta in care se discuta circumstantele momentelor de bucurie si detalii senzoriale traduse vizual. Procesul continua printr-un laborator creativ (artistic digital) in care eu ca artist creez o singura imagine( custom) care asambleaza toate detaliile povestite si imaginile alese. Se creaza astfel, o imagine de vis care cumuleaza realitatea si fantezia, sintetizeaza trecut, prezent si viitor, o imagine prin care celui decedat i se acorda o a doua ‘viata vizuala’.
Pentru cel indurerat aceasta vizualizare -o noua viziune- are o mare importanta pentru client pentru ca reuneste aspectele pozitive, il activeaza si declanseaza un proces de analiza si redresare. Aceasta noua imagine aratata familiei si prietenilor devine de asemeni o modalitate de comemorare cu caracter benefic.

Evocari video

Evocari video sint scurte filme video (de max.5 minute), create dupa sedintele cu un client. Aceasta forma de vizualizare lucreaza la nivel emotional ca o ancora/rapel in timp, un cadru de referinta si sursa de inspiratie pentru viitor.

Producerea acestui film poate sa dureze efectiv de la 30 minute pina la 4 ore ( exceptind popriul montaj) depinzind de complexitate, necesitati si buget.

Un exemplu: Uta -schita de portret- de la Robust stories pe Vimeo


Uţa – a sketch for a portrait from robust stories on Vimeo.